Tuesday, November 23, 2010

Cosita cu fructe uscate

Ideea am preluat-o de la o patiserie din vitrina careia imi facea cu ochiul aceasta combinatie
Reteta de aluat e postata de Afrodite, aici
 dar eu am injumatatit ingredientele si-am facut o maia. De cand am incercat acest aluat, n-am lasat aceatsa reteta prea mult timp deoparte.. Afrodite, iti multumesc mult!!


Aluat

25 gr unt topit si racit
150 ml lapte caldut
1 ou mic
2 linguri de zahar + 1 lingurita pentru maia.
un varf sare
21 gr budunca (o folosesc pe cea de vanilie de la Dr. Oetker)
250 fr faina
4 gr drojdie uscata


Umplutura

200 gr stafide
200 gr caise uscate taiate bucatele
4 linguri de gem (eu am folosit dulceata de zmeura)


Glazura

am amestecat:
2 linguri de zahar pudra
sucul de la o jumatate de lamaie
1 lingura de unt topit

-------------------------------

Pentru aluat, se prepara o maia din drojdie, 1 lingurita de zahar si una de faina - peste care se toarna laptele caldut. Se lasa la umflat cam 10-15 minute. Asa arata maiaua dupa 15 minute:


Restul ingredientelor (fara untul topit) se pun intr-un vas, se toarna maiaua si se framanata un aluat. In momentul in care incepem framantatul, adaugam untul topit (dar nu fierbinte). Framantam pana va rezulta un aluat moale si elastic. Apoi il punem la dospit cam o ora, sau varianta rapida: in cuptorul incalzit la 50 grade, pentru 30-40 minute.


Asa arata dupa ce-a crescut:


Aluatul se imparte in 2 bucati egale si se intind 2 foi in forma de dreptunghi. Fiecare "foaie" am uns-o cu cate 2 linguri de gem de zmeura si apoi am presurat fructele uscate pe care le-am spalat si uscat pe-un servet de bucatarie.


Apoi am format 2 suluri, ruland aluatul cu ajutorul hartiei de copt. Cele 2 suluri rezultate le-am crestat pe mijlloc, pana in centrul ruloului, cu un cutit bine ascutit (se poate folosi si un cutter).
Le-am impletit si-am mutat cosita rezulatata, cu tot cu hartia de copt pe tava, astfel am evitat sa-i stric forma:



Cosita am lasat-o sa creasca 1 ora in cuptorul care-l incalzisem 10 minute la 50 grade, ca sa feresc aluatul de curentii de aer.
Asa arata dupa 1 ora:


Am copt-o timp de 25 minute la 180 grade Celsius.
Si gata!
N-am mai asteptat sa se raceasca bine tot si-am am intins glazura


Pofta buna!

3 comments:

Liana10 said...

Ce cosita superba!

Marina said...

Liana, iti multumesc! :)

Ramona Matache said...

Ce minunatie de cosita ai facut aici! Felicitari!