Tuesday, November 23, 2010

Rulada de ciocolata cu mousse din fructe de padure

Aceasta rulada este unul dintre preferatele noastre deserturi. Blat ciocolatos si crema de fructe, ce poate fi mai tentant?!

Blat rulada:

4 oua
1 galbenus
100 gr zahar
1 lingura amidon
4 linguri faina
2 linguri cacao
4 linguri apa fierbinte
un varf de sare


Mod de preparare:

Albusele se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar, iar apoi se adauga compozitia formata din amestecarea apei fierbinti cu cacao.

Separat se amesteca faina cu amidonul si sarea. Apoi se amesteca usor toate ingredientele.
Compozitia se intinde pe hartie de copt (am folosit tava standard pentru cuptor) si se coace 10-15 minute in cuptor incins la 180 grade.


Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este gata.


Blatul fierbinte se intoarce cu fata pe o alta bucata de hartie de copt. Se stropeste cu putina apa hartia pe care s-a copt blatul si se va desprinde usor.


Blatul cald se ruleaza neumplut in hartia nou-pusa si se lasa sa se raceasca. Cand e rece, se intinde crema si se ruleaza strans, apoi se da la frigider cam 30 minute, dupa care rulada poate fi ornata.


Mousse de fructe de padure

200 gr branza-crema (gen philadelphia)
4 linguri sirop fructe de padure
2 linguri gem fructe de padure
sucul de la jumatate de lamaie
2 gr gelatina

Gelatina se pune la umflat cu 2 linguri de apa. Apoi se topeste pe baie de aburi fara sa se fiarba!
Restul ingredientelor se amesteca, iar la sfarsit se adauga gelatina topita. Compozitia se pune la frigider 15 minute.
Apoi se intinde pe blatul rece si se ruleaza strans.


Glazura de ciocolata
Folosesc reteta Adrianei, pe care-am cunoscut-o pe forumul Culinar. Adriana iti multumesc mult de tot!

210 gr ciocolată amăruie
165 ml frisca lichidă
25 gr miere
40 gr unt 
40 ml de Martini Rosso (sau un lichior de visine)
Se rupe ciocolata bucatele si se toarna deasupra frisca lichida si mierea. Vasul se pune la foc mic, amestecanduse contiuu pana se va topi ciocolata rezultand o compozitie omogena. Apoi adaugam untul si amestecam pana se topeste, iar la sfarsit adaugam cei 40 ml de Martini.

Glazura se acopera si se lasa la racit, iar apoi se poate folosi la decorul ruladei.
In cazul in care va ramane glazura, o puteti pastra intr-un borcanel, la frigider, iar cand aveti nevoie doar s-o incalziti putin ;)

Dupa ce-am acoperit rulada cu glazura de ciocolata, am decorat-o cu putina ciocolata alba, fistic si trandafirasi din ciocolata, reteta aici.



Pofta buna!

No comments: