Tuesday, November 23, 2010

Aluat FILO - homemade

Reteta in sine nu e complicata, insa e nevoie de putin antrenament pentru a intinde aluatul. Dar odata invatata, aceasta tehnica de prelucrare a aluatului va va permite sa faceti nenumarate combinatii cu un aluat FILO facut in casa.

Aluat FILO

Ingrediente:

400 gr faina
230 ml apa calduta
un varf sare
1 lingura ulei

Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.

Attached Image

La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca

Attached Image

Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari)

Attached Image

Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime

Attached Image

Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic ( in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.
Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.

Si-apoi incepe distractia smile.gif
Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...
Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic..

Attached Image

Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime..

Attached Image

iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta..

Attached Image

Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..

Dupa ce-am indepartat excesul de aluat ( pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...

Attached Image

Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca

Attached Image


Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate.



VARIANTA 1:

Placinta cu mere

Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt..

Attached Image

De data asta am folosit umplutura de mar cumparata in care am adaugat putin gris si scortisoara..
Attached Image

Attached Image

Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..

Attached Image

la sfarsit am portionat prajitura..

Attached Image

Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.

Attached Image

Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf
Pofta buna :)


VARIANTA 2:Lady fingers - cu branzica sarata

A doua parte de aluat pregatit pentru a fi intins si din aluatul ramas din surplusul de la margini, l-am umplut cu 350gr branza de vaci amestecata cu un galbenus si 2 albusuri batute spuma + sare.

Attached Image

Am umplut aluatul direct pe prosop, luand la rand dreptunghiurile decupate..

Attached Image

Attached Image

La sfarsit cand am umplut prima tava, am uns placintelele cu galbenus amesatecat cu putin lapte.
Le-am copt la 180 grade, 15-20 minute

N-am mai apucat sa fac poza de ansamblu...aici o parte din "recolta" biggrin.gif

Attached Image

Si nelipsita sectiune :)

Attached Image


VARIANTA 3:

Strudel

Aici am pornit de la aceeasi cantitate de faina, apa, sare si ulei, dar aluatul l-am impartit in 3 bucatiegale

Attached Image

Am intins putin aluatul, apoi l-am uns cu ulei si l-am lasat cateva minute sa se odihneasca, apoi m-am apucat de-l intins. Aluatul uns cu putin ulei e mult mai usor de intins; e foarte elastic. Recomand aceasta varianta tuturor celor care pentru prima data vor sa incerce tehnica aluatului intins.

Surplusul de aluat aici puteti sa-l taieti cu rotita intrucat aluatul nu mai are tendinta sa se usuce si sa se sfarame la modelare; eu nu-l mai tai..
Am pus umplutura apoi am "manjit" restul aluatului cu unt topit.
In acest caz, intrucat aluatul e mai elastic si se cuteaza cand dau cu peria de silicon, astfel eu folosesc palma: inmoi palma in farfurioara cu unt topit iar apoi fac "labutze" pe tot aluatul (un fel he "hand painting") :D

Attached Image

In varianta asta - pentru o foaie - am folosit ca si umplutura 300-400 gr varza calita impreuna cu o ceapa. Cand a fost gata am adaugat sare, putin piper si un ou (optional)

Attached Image

A doua foaie am umplut-o cu branzica sarata ( preparata identic ca in postarea de mai sus)

A treia foaie a foat umpluta cu ciuperci calite cu ceapa si cartofi cubulete care i-am fiert separat cateva minute in apa cu sare, sare, piper, si ou..
O sa pun poza cu umplutura cu ciuperci:

Attached Image

si pe foaie..

Attached Image

Rulez strudelul cu ajutorul prosopului...
La sfarsit portionez in bucati strudelul rezultat..

Si-aici o tura gata de copt...

Attached Image

Vreau sa va arat ca foile filo care-mi raman - uneori le congelez. Se comporta bine; unele se pot sfarama putin dupa decongelare - dar se comporta exact ca si cele cumparate din comert.

Cel mai bine e ca aceste foi sa fie tinute in frigider - dar daca totusi nu intentionati sa preparati nimic cu ele in scurt timp - congelatorul este o alternativa.

Eu pun foile ramase una peste alta. Eventual cele care vad ca se pot lipi intre ele prin anumite locuri le ma pudruiesc putin cu faina.
Toate le asez pe o bucata de hartie de copt, rulez totul, bag in punga si - la congelator.

Aici - o tura decongelata..

Attached Image

3 comments:

Vicky said...

Pur si simplu nu-mi vine sa cred ca ti-a iesit un asemenea aluat, cu prima ocazie il voi incerca si eu negresit.

Marina said...

Vicky, iese, nu-i nimic complicat, dar este necesara putina practica. Daca vrei sa incerci tehnica, iti recomand VARIANTA3 (strudelele). Aluatul uns cu ulei e muuuult mai elastic si ascultator :)
Mult spor!

mikaela said...

Eu stiam ca secretul intinderii acestor foi subtiri pana la transparenta este si framantarea (~25 minute) ,apoi odihna(30 min.)bilelor de aluat unse deasupra cu ulei.Tu ce tip de faina ai folosit la aceste foi?