Reteta in sine nu e complicata, insa e nevoie de putin antrenament pentru a intinde aluatul. Dar odata invatata, aceasta tehnica de prelucrare a aluatului va va permite sa faceti nenumarate combinatii cu un aluat FILO facut in casa.
Aluat FILO
Ingrediente:
400 gr faina
230 ml apa calduta
un varf sare
1 lingura ulei
Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.
La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca
Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari)
Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime
Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic ( in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.
Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.
Si-apoi incepe distractia
Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...
Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic..
Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime..
iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta..
Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..
Dupa ce-am indepartat excesul de aluat ( pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...
Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca
Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate.
VARIANTA 1:
Placinta cu mere
Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt..
De data asta am folosit umplutura de mar cumparata in care am adaugat putin gris si scortisoara..
Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..
la sfarsit am portionat prajitura..
Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.
Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf
Pofta buna :)
VARIANTA 2:Lady fingers - cu branzica sarata
A doua parte de aluat pregatit pentru a fi intins si din aluatul ramas din surplusul de la margini, l-am umplut cu 350gr branza de vaci amestecata cu un galbenus si 2 albusuri batute spuma + sare.
Am umplut aluatul direct pe prosop, luand la rand dreptunghiurile decupate..
La sfarsit cand am umplut prima tava, am uns placintelele cu galbenus amesatecat cu putin lapte.
Le-am copt la 180 grade, 15-20 minute
N-am mai apucat sa fac poza de ansamblu...aici o parte din "recolta"
Si nelipsita sectiune :)
VARIANTA 3:
Strudel
Aici am pornit de la aceeasi cantitate de faina, apa, sare si ulei, dar aluatul l-am impartit in 3 bucatiegale
Am intins putin aluatul, apoi l-am uns cu ulei si l-am lasat cateva minute sa se odihneasca, apoi m-am apucat de-l intins. Aluatul uns cu putin ulei e mult mai usor de intins; e foarte elastic. Recomand aceasta varianta tuturor celor care pentru prima data vor sa incerce tehnica aluatului intins.
Surplusul de aluat aici puteti sa-l taieti cu rotita intrucat aluatul nu mai are tendinta sa se usuce si sa se sfarame la modelare; eu nu-l mai tai..
Am pus umplutura apoi am "manjit" restul aluatului cu unt topit.
In acest caz, intrucat aluatul e mai elastic si se cuteaza cand dau cu peria de silicon, astfel eu folosesc palma: inmoi palma in farfurioara cu unt topit iar apoi fac "labutze" pe tot aluatul (un fel he "hand painting") :D
In varianta asta - pentru o foaie - am folosit ca si umplutura 300-400 gr varza calita impreuna cu o ceapa. Cand a fost gata am adaugat sare, putin piper si un ou (optional)
A doua foaie am umplut-o cu branzica sarata ( preparata identic ca in postarea de mai sus)
A treia foaie a foat umpluta cu ciuperci calite cu ceapa si cartofi cubulete care i-am fiert separat cateva minute in apa cu sare, sare, piper, si ou..
O sa pun poza cu umplutura cu ciuperci:
si pe foaie..
Rulez strudelul cu ajutorul prosopului...
La sfarsit portionez in bucati strudelul rezultat..
Si-aici o tura gata de copt...
Vreau sa va arat ca foile filo care-mi raman - uneori le congelez. Se comporta bine; unele se pot sfarama putin dupa decongelare - dar se comporta exact ca si cele cumparate din comert.
Cel mai bine e ca aceste foi sa fie tinute in frigider - dar daca totusi nu intentionati sa preparati nimic cu ele in scurt timp - congelatorul este o alternativa.
Eu pun foile ramase una peste alta. Eventual cele care vad ca se pot lipi intre ele prin anumite locuri le ma pudruiesc putin cu faina.
Toate le asez pe o bucata de hartie de copt, rulez totul, bag in punga si - la congelator.
Aici - o tura decongelata..
3 comments:
Pur si simplu nu-mi vine sa cred ca ti-a iesit un asemenea aluat, cu prima ocazie il voi incerca si eu negresit.
Vicky, iese, nu-i nimic complicat, dar este necesara putina practica. Daca vrei sa incerci tehnica, iti recomand VARIANTA3 (strudelele). Aluatul uns cu ulei e muuuult mai elastic si ascultator :)
Mult spor!
Eu stiam ca secretul intinderii acestor foi subtiri pana la transparenta este si framantarea (~25 minute) ,apoi odihna(30 min.)bilelor de aluat unse deasupra cu ulei.Tu ce tip de faina ai folosit la aceste foi?
Post a Comment