Astazi as vrea sa impartasesc cu voi reteta mea de cozonac. Aceasta reteta a rezultat pe urma incercarilor si testelor mele intr-ale aluatului de cozonac. In cateva cuvinte, acest aluat nu este deloc complicat si nu folosesc o duzina de galbenusuri pentru a face niste cozoncai moi, pufosi si deliciosi. Datorita aluatului fiert, cozonacii isi pasteaza umiditatea in timpul coacerii. Ambalati corespunzator, cozonacii pot fi pastrati cateva saptamani fara a pierde din savoare. Sper ca aceasta reteta sa fie destul de tentanta pentru a o incerca; va asigur, rezultatul e delicios :)
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Aluat
550 gr faina
150 ml lapte caldut
6 linguri zahar
1 pachetel (7 gr) drojdie praf
1 ou + 1 galbenus
150 gr aluat fiert ( pentru care avem nevoie de 250 ml apa si 50 gr faina )
1 pachetel (40 gr) praf budinca de vanilie ( folosesc Dr. Oetker)
50 gr unt topit
1 lingura zahar vanilat
un varf sare
Umplutura
500 gr miez de nuca, macinat
3 albusuri
6 linguri de zahar
Pentru uns cozonacii
1 galbenus
2 linguri lapte
Pentru manevrat aluatul
30-50 ml ulei
-------------
Pentru aluatul fiert punem la foc moderat 250 ml apa rece in care dizolvam 50 gr faina. Amestecam cu telul pana va rezulta o compozitie a carei consistenta sa fie asemanatoare cu cea a budincii calde. Cu alte cuvinte, aluatul fiert e gata in mometul in care compozitia e suficient de groasa astfel incat telul sa lase urme in aluat.
Aluatul se acopera cu folie si se scoate afara la racit.
Intre timp, pregatim maiaua si restul ingredientelor.
Facem o maia punand intr-o cana pachetelul de drojdie praf amestecat cu o lingura de faina si o lingura de zahar, iar deasupra turnam laptele cald. Acoperim cana si-o lasam deoparte 10 minute.
Pentru aluatul de cozonac, punem intr-un bol faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat (folosesc zahar cu vanilie naturala), praful de budinca, oul si galbenusul, 150 gr aluat fiert si maiaua. Incepem sa framantam, iar dupa 1 minut adaugam untul topit.
Va rezulta un aluat mai moale..
Pentru umplutura, am batut 3 albuse, apoi am adaugat 6 linguri de zahar. Albusurile bine batute le-am amestecat cu 500 gr nuca macinata.
Dupa aproximativ 40 minute, aluatul isi dublase volumul. L-am impartit in 4 bucati egale si m-am apucat de treaba :)
Mereu lucrez in paralel, facand ambele "cosite" (suluri) pentru un cozonac. Am pus putin ulei pe masa de lucru si-am lipit deasupra doua bucati de hartie de copt (ca sa-mi fie mai usor la intins aluatul).
Tinand cont ca aluatul e mai lipicios, il intind pe hartie de copt, iar apoi tot cu ajutorul hartiei rulez aluatul. Pentru a nu se lipi de sucitor, ungeti aluatul cu putin ulei.
Umplutura o impart la fel, in patru parti egale (pentru un cozonac folosesc 250 gr nuca macinata)
Sulurile gata rulate, le scot de pe hartia de copt si le mut pe masa unsa in prealabil cu putin ulei. Astfel, aluatul e usor de manevrat.
..il impletim
..si gata! Trecem la al doile cozonac :)
Cozoncaii i-am uns cu galbenusul amestecat cu putin lapte si i-am pus la crescut, in cuptorul cald, cam 1 ora..
Pacat c-am omis sa pozez cozonacii dupa ce si-au dublat volumul, dar imdiat vor urma pozele cu finalul :)
Se coc la 180 grade (cuptor preincalzit) 30-40 minute.
Pofta buna!