Sunday, March 16, 2014

Fursecuri Anzac

Bine v-am gasit! Astazi as vrea sa va prezint o reteta de fursecuri pe care in ultima vreme le fac saptamanal, daca nu chiar si mai des... Denumirea provine de la sursa de inspiratie - biscuitii ANZAC (denumire care provine de la Australian New Zeeland Army Corps).
Daca ar fi s descriu aceste fursecuri in cateva cuvinte, ar trebui sa mentionez ca sunt usor crocanti, cu blatul de consistenta unor biscuiti digestivi buni, buni....cu fulgi migdale, nuca de cocos si confitura de caise, care dupa coacere devine usor intingacioasa...Va previn, aceste fursecuri provoaca dependenta, insa nu-i o tragedie intrucat sunt gata in 25 de minute :)



Ingrediente blat:

100 gr fulgi de ovaz (versiunea cu fulgi marunti)
100 gr fulgi nuca de cocos
120 gr faina
70 gr zahar pudra
130 gr unt topit
1 varf de lingurita de bicarbonat
1 lingurita plina cu miere

Finisare:

250 gr confitura de caise
150 gr fulgi de migdale
 -------
Punem intr-un vas fulgii de ovazm nuca de cocos, faina si zaharul pudra.
Separat, topitm untul la foc mic, fara sa-l fierbem, apoi adaugam mierea si praful de copt. Amestecam bine si turnam compozitia lichida in bolul cu ingredientele uscate. Amestecam bine. Eu folosesc manusi de unica folosinta intrucat imi place sa amestec ingredientele cu mana iar apoi, tot cu mana intind compozitia rezultata in tava...


Rezulta un 'aluat' nisipos, pe care-l rastorn pe hartie de copt si-i aplatizez cu palma.


Dupa ce compozitia blatuluie ste intinsa uniform, coacem blatul in cuptor preincalzit, la 180 de grade (neventilat!) timp de 10 minute.


Intre timp, punem intr-o craticioara confitura de caise (care este gelatinoasa) si-o incalzim usor cat sa devina lichida.
Dupa 10 minute, scoate blatul din cuptor si intindem cu o perie din silicon confitura de caise, iar deasupra presura fulgii de migdale. 
Punem tava din nou in cuptor - 190 grade Celsius, ventilat - 10 minute (pana se rumenesc usor fulgii de migdale.



Cand prajitura e gata, o scoatem din cuptor si o lasam 5 minute sa se raceasca putin, iar apoi - cat inca e calda - o taiem cu un cutit cu lama lata. E importnat sa nu ratam acest moment intrucat putem taia blatul atat timp cat este cald.


 Dupa ce portionez toata tava, las fursecurile sa se raceasca complet, iar apoi le stochez intr-o cutie cu capac etans; astfel, fursecurile isi pastreaza nuanta crocanta zile intregi.



Pofta buna! :)



1 comment:

Giorgi said...

Pfuai de mine!!!buuun!