Thursday, December 2, 2010

Cozonacul meu

Bine v-am gasit!
Astazi as vrea sa impartasesc cu voi reteta mea de cozonac. Aceasta reteta a rezultat pe urma incercarilor si testelor mele intr-ale aluatului de cozonac. In cateva cuvinte, acest aluat nu este deloc complicat si nu folosesc o duzina de galbenusuri pentru a face niste cozoncai moi, pufosi si deliciosi. Datorita aluatului fiert, cozonacii isi pasteaza umiditatea in timpul coacerii. Ambalati corespunzator, cozonacii pot fi pastrati cateva saptamani fara a pierde din savoare. Sper ca aceasta reteta sa fie destul de tentanta pentru a o incerca; va asigur, rezultatul e delicios :)  



 Ingrediente pentru 2 cozonaci:

Aluat

550 gr faina
150 ml lapte caldut
6 linguri zahar
1 pachetel (7 gr) drojdie praf
1 ou + 1 galbenus
150 gr aluat fiert ( pentru care avem nevoie de 250 ml apa si 50 gr faina )
1 pachetel (40 gr) praf budinca de vanilie ( folosesc Dr. Oetker)
50 gr unt topit
1 lingura zahar vanilat
un varf sare

Umplutura

500 gr miez de nuca, macinat
3 albusuri
6 linguri de zahar


Pentru uns cozonacii

1 galbenus
2 linguri lapte

Pentru manevrat aluatul

30-50 ml ulei
-------------

Pentru aluatul fiert punem la foc moderat 250 ml apa rece in care dizolvam 50 gr faina. Amestecam cu telul pana va rezulta o compozitie a carei consistenta sa fie asemanatoare cu cea a budincii calde. Cu alte cuvinte, aluatul fiert e gata in mometul in care compozitia e suficient de groasa astfel incat telul sa lase urme in aluat.
Aluatul se acopera cu folie si se scoate afara la racit.

Intre timp, pregatim maiaua si restul ingredientelor.

Facem o maia punand intr-o cana pachetelul de drojdie praf amestecat cu o lingura de faina si o lingura de zahar, iar deasupra turnam laptele cald. Acoperim cana si-o lasam deoparte 10 minute.

Pentru aluatul de cozonac, punem intr-un bol faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat (folosesc zahar cu vanilie naturala), praful de budinca, oul si galbenusul, 150 gr aluat fiert si maiaua. Incepem sa framantam, iar dupa 1 minut adaugam untul topit.


Va rezulta un aluat mai moale..


Am mutat aluatul intr-un bol, l-am acoperit cu folie si un prosop, si l-am pus la dospit in cuptorul putin incalzit (eu incalzesc cuptorul pana la 50 grade apoi il opresc).



Pentru umplutura, am batut 3 albuse, apoi am adaugat 6 linguri de zahar. Albusurile bine batute le-am amestecat cu 500 gr nuca macinata.



Dupa aproximativ 40 minute, aluatul isi dublase volumul. L-am impartit in 4 bucati egale si m-am apucat de treaba :)

Mereu lucrez in paralel, facand ambele "cosite" (suluri) pentru un cozonac. Am pus putin ulei pe masa de lucru si-am lipit deasupra doua bucati de hartie de copt (ca sa-mi fie mai usor la intins aluatul).
Tinand cont ca aluatul e mai lipicios, il intind pe hartie de copt, iar apoi tot cu ajutorul hartiei rulez aluatul. Pentru a nu se lipi de sucitor, ungeti aluatul cu putin ulei.
Umplutura o impart la fel, in patru parti egale (pentru un cozonac folosesc 250 gr nuca macinata)


Sulurile gata rulate, le scot de pe hartia de copt si le mut pe masa unsa in prealabil cu putin ulei. Astfel, aluatul e usor de manevrat.

..il impletim

..si gata! Trecem la al doile cozonac :)


Cozoncaii i-am uns cu galbenusul amestecat cu putin lapte si i-am pus la crescut, in cuptorul cald, cam 1 ora..
Pacat c-am omis sa pozez cozonacii dupa ce si-au dublat volumul, dar imdiat vor urma pozele cu finalul :)

Se coc la 180 grade (cuptor preincalzit) 30-40 minute.




Pofta buna!

10 comments:

Maya said...

Superb cozonacul!
Felicitari pentru noul blog si ma bucur ca am onoarea sa fiu primul tau cititor înregistrat!
Te adaug pe lista mea!Te pup!
M.

Marina said...

Multumesc!!!
Tu esti prima pe lista mea in ceea ce priveste inspiratia culinara :)
Te pup!
M
P.S. contul de pe livejournal (Seima) il vo inchide cat de curand.

Alina Villanova said...

Iuhuuuu!
La cat mai multe retete! Stiu sigur ca toate vor fi delicioase!!
Te pup!

dora said...

Marina scumpa mea chiar imi era dor de retetele tale...de stilul tau inconfundabil...de bunatatile tale...Felicitari pt noul blog si bine ai revenit in blogosfera!!! Te pup cu drag si de-abia astept sa vad cu ce minunatii ne mai incanti privirile!!!

Lia said...

Am salvat reteta asta inedita.
Te-am trecut in blogrollul meu.
Spor la treaba si sa ne incanti in continuare.
Lia(piscotel).

Marina said...

Alina, iti multumesc!!! Bine-ai venit! Ma bucur nespus sa revad atata lume draga mie :)
te pup!
M

Marina said...

Dora draga, te pup! Iti multumesc mult! Abia astept sa m-apuc de prajiturile de Craciun :)

Marina said...

Lia, imi pare bine sa te revad! Dupa nume nu te-as fi recunoscut, dar dupa "Piscotel" - da :) - avatarul cu pisicuta parca..
Iti multumesc! Voi include imediat adresa blogului tu si in lista mea.

Marius Barbu said...

Foarte frumos traseul de la reteta la cozonac. Prezentarea, fotografiile si cozonacul imi plac foarte mult! Salutari!

Marina said...

Marius, iti multumesc! Numai bine!