Friday, December 3, 2010

Flori de zahar :)

Suntem in preajma Sarbatorilor si recunosc, astept cu nerabdare sa m-apuc de modelat flori din pasta de zahar. Reteta pe care o folosesc am gasit-o pe youtube, este preferata mea. Pasta de zahar facuta dupa aceasta reteta este mai rezistenta la umiditate, poate fi pastrata in frigider pana la 6 luni, iar florile pot fi depozitate in caserole de plastic luni intregi, arata ca niste flori de portelan si nu se sparg la fel de usor ca florile ce le faceam dupa alte retete de pasta de zahar. Ingredientul-cheie este tyleose-ul, un praf de culoare alba, care confera pastei elasticitate, rezistenta la umiditate si termen de valabilitate extins. Am injumatatit cantitatile din reteta initiala.


Pasta de zahar cu tylose (gum paste)

400 gr zahar pudra cernut ( + 30 gr pentru framatat)
2 albusuri medii
24 gr tylose
unt de cocos (pentru uns mainile in timpul modelarii)

Pentru aceasta reteta avem nevoie de robot-mixer. Procedeul de preparare al pastei este prezentat in video-ul de mai jos:


Am pozat tyleose-ul si cativa trandafirasi pe care i-am facut din aceasta pasta. Se poate intinde foarte, foarte subtire, iar daca zaharul este cernut prin sita fina, pasta are o consistenta foarte neteda. Ca si proprietati, ar trebui sa mentionez ca aceasta pasta se usuca repede. Astfel, pasta pe care doriti s-o folositi ulterior trebuie impachetata bine si sigilata bine.




Odata scoasa din frigider, pasta poate fi modelata dupa ce este putin incalzita. Din bucata mare de pasta se rup bucati mai mici, care vor fi incalzite in maini. Pentru cantitati mai mari desigur, se pot gasi si alte metode ;)

Sunt multe tutoriale pe tema modelatului florilor din gumpaste. In cazul trandafirilor, incepem sa modelam floarea pornind de la un con, al carei marime trebuie sa fie aproximativ 3/4 in comparatie cu viitoarele petale ce-l vor masca.



14 comments:

Maya said...

Cît de delicate si frumoase,florile astea de zahar!Superbe!

Marina said...

Maya, iti multumesc!

Liana10 said...

Wauuu, sunt extraordinari de frumosi trandafirii, zici ca sunt de portelan! Felicitari!
Pacat ca in romanica nu se gaseste ingredientul minune...

Marina said...

Liana, iti multumesc!
In Polonia tot n-am reusit sa gasesc tylose. L-am comandat de pe ebay, din SUA.

Lissa's Cakes said...

Foarte frumosi,parca sunt adevarati.

Marina said...

Lissa, multumesc!

Нели said...

Красота и нежност,друго не мога да кажа!

Luminita said...

Minunati trandafirii tai! Felicitari! Imi place cum lucrezi!
In legatura cu pasta aceasta, am facut-o si eu, este foarte elastica, intr-adevar, dar eu nu am reusit s-o pastrez mai mult timp. Oricat de bine am impachetat-o si am sigilat-o in folii si pungi alimentare, am uns-o chiar cu grasime de cocos inainte, tot s-a betonat si n-am mai putut-o folosi. Chiar si dintr-un albus daca fac, tot iese multa si-mi ramane. Daca stii vreo metoda s-o pastrezi, ti-as fi recunoscatoare, pentru ca este cu adevarat foarte buna pentru flori.

Marina said...

Luminita, eu de Sarbatori am facut multa pasta dupa reteta asta, am sigilat-o asa cum faci tu, dar inainte cu vreo 10 minute de a o folosi, o pun in punga pe calorifer si se inmoaie si devine din nou elastica si se pot intinde petale foarte fine. Eu, ca si experiemnt, am pastrat cateva flori din aceasta pasta, pe care le-am facut anul trecut. Si le-am verificat acum, dupa un an - sunt in stare perfecta - pasta de zahar nu s-a ingalbenit in timp iar florile arata ca si cum ar fi din portelan - numai ca-s mai usoare.
Mult succes!

mandala said...

Sant superbi trandafirii tai si tot ce faci !
Rozul ala ma dat gata !

Marina said...

Multumesc Mandala! Rozul e colorant gel de la Wilton.

Maria said...

Foarte frumosi acesti trandafiri,felicitari!

Luminitanaty said...

Sunt superbe florile...Se gaseste si in Romania Tylose ?

Anonymous said...

Frumos si migalos muncesti fata... sunt superbi trandafirii tai, desi recunosc ca nu stiu la ce se folosesc... presupun ca la ornat de prajituri...