Friday, November 26, 2010

Muffin-uri cu branza si cascaval

E o reteta simpla si rapidissima!
Muffin-urile sunt bune si a doua zi; le-am incalzit la microunde si-au fost la fel de moi si pufoase


Pentru 10 bucati
160 gr faina amestecata cu 1 varf cutit de praf de copt si un varf sare
2 oua mici
50 ml ulei
100 ml lapte
100 gr (am pusi 70 grame branza de vaca si 30 gr cascaval ras)

----------------------------

Se pun intr-un bol si se mixeaza toate ingredientele lichide - ouale, uleiul, laptele - adaugam branza si cascavalul.
Apoi lasam mixerul deoparte si punem in functiune lingura de lemn.
Presuram faina deasupra compozitiei mixate si incorporam cu grija faina, doar pana aceasta va absorbi lichidul.
Va rezulta o compozitie cu multe cocoloase
Aluatul se pune totul in forme unse cu unt, pe viitor voi folosi hartiutze de muffin-uri ca sa nu ma chinui sa le scot si sa spal.. Le-am presurat deasupra cu susan


Am copt muffin-urile in cuptorul preincalzit - 180 grade C - 15-20 minute
Aici dupa primele 6 minute


Si gata!



Pofta buna!

Tuesday, November 23, 2010

Muffins cu lamaie si Low fat lemon curd

Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant cam care-i rezultatul, as zice, pufffffosenie!! 

Ingrediente muffins (pentru 12 bucati)

250 gr faina
150 gr zahar
1 lingurita plina praf de copt
2 oua
50 ml ulei
50 ml frisca lichida
125 ml apa minerala (eu am folosit apa minerala cu adaos de lamaie)
coaja razalita de la o lamaie
-----
150 ml frisca - pentru ornat



Low Fat Lemon Curd

2 galbenusuri
2 linguri amidon
sucul de la 3 lamai si coaja razalita de la 2 lamai.
---------------------

Pentru muffins:

Punem robotul sau mixerul la treaba, sa bata bine ouale cu zaharul.


Apoi adaugam in fir subtire uleiul, frisca lichida, apoi apa minerala si coaja razalita de la o lamaie.
Amestecam faina cu praful de copt si adaugam ingredientele uscate in amestecul lichid. Din acest moment folosim mixerul doar ca sa omogenizam bine compozitia dar nu amestecam prea mult aluatul. Urmeaza portionarea in formele de muffins. Eu folosesc pentru aceasta procedura lingura de inghetata.



Coacem muffin-urile in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 13-15 minute. Ca sa fiti siguri ca-s gata, faceti testul cu scobitoarea.
Asa aratau dupa primele 6 minute.


..si asa aratau dupa 13 :)


Am lasat muffins-urile sa se raceasca putin iar intre timp m-am apucat de lemon curd.
Am amestecat intai ingredientele uscate, apoi am adaugat gramada ingredientele lichide si-am pus totul pe foc amestecand continuu.


In 5-7 minute lemon curd-ul a fost gata.


Lemon curd-ul cald l-am pus intr-o punga cu capat din acela gen seringa, cu care se umplu gogosile. Am omis sa pozez etapa cu sacul de ornat. Am infipt nasul "seringii" in varful muffinului si-am apasat pana am vazut ca muffinul e gata sa explodeze - ca un vulcan. In stadiul asta nu mai aveam de umplut 12 muffinuri ci 11 - una disparuse subit ;)



Cand s-au racit de tot, am batut 150 ml frisca lichida cu putin zahar pudra si mi-am tras muffin-uri motzate In acest stadiu de 'finisare' au ajuns 10 muffinuri :)



Pofta buna!

Exotic Cake

Reteta este de pe forumul Equllet. Ma provocase replica unui membru de pe forum, care gustase acest tort si scrisese ca fusese cel mai bun desert pe care-l gustase in acel an. Am ajustat putin de tot reteta (ca sa nu cantaresc pe viitor albuse si galbenuse si pentru ca in bucatariile noastre n-avem noi toate ustensilele si ingredinetele lor).

Blat ( eu am facut de-aici 2 mai subtiri)

30g zahar (I)
30 g miere
1 albus (I)
60 g faina de migdale
3 galbenusuri

3 albusuri (II)
35 g zahar (II)
45 g faina

Zaharul (I) se mixeaza bine cu mierea, albusul (I) apoi faina de migdale. Dupa ce se obtine o compozitie omogena se adauga galbenusurile.

Separat se bat spuma albusurile(II) cu zaharul (II) iar apoi se incorporeaza usor faina.

Se amesteca cele 2 compozitii rezultate, aluatul se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se pune in cuptorul preincalzit la 170 grade C si se face testul cu scobitoare pentru a vedea cand e copt.

Eu am vrut un blat mai subtire, asa ca am impartit compozitia in doua, am turnat-o in sacul de ornat si am facut 2 blaturi.


Crema Bavaroise

165 ml lapte
33 g zahar
2 galbenusuri
5 g gelatina dizolvata cu 3 linguri de apa
200 g frisca lichida
coaja de la 1 portocala

Laptele se aduce la temperatura de fierbere, se adauga coaja de portocala si se fierbe incet 10 minute. Intre timp mixam galbenusurile cu zaharul bine. Apoi batem frisca lichida si-o punem la frigider.

Scoatem laptele de pe foc, il strecuram si adaugam spuma de galbenusuri si zahar. Amestecam si punem laptele din nou la foc mic si amestecam pana se ingroasa putin. Stingem focul si adaugam gelatina dizolvata. Lasam crema sa se raceasca bine iar apoi o amestecam cu frisca batuta.


Crema de vanilie (data viitoare voi face portie dubla sau poate una si jumate)

30 g zahar (pentru caramelizat)
180 g frisca lichida
1 betigas vanilie
2 g gelatina dizolvate in 2 linguri de apa
2 galbenusuri

Se pune frisca la fiert cu betisorul de vanilie.
Separat se caramelizeaza zaharul iar cand e gata, se adauga putin cate putin frisca FIERBINTE. Se ia de pe foc si cand e putin mai rece, se adauga galbenusurile, apoi gelatina dizolvata. Ca sa dizolv gelatinam dupa ce se umfla in apa, eu o pun putin pe foc pana i se dizolva toate particolele, dar sa nu fiarba!
Se pune crema sa se raceasca la temperatura camerei.

Jeleul de fructe:

75 gr piure de fructul pasiunii (eu am folosit mango)
175 gr piure de mango(eu am folosit piersici din compot)
13 gr glucoza
35 g zahar (eu nu l-am pus tot pentru ca aveam compot de caise, am folosit
5 g gelatina pusa la umflat cu 2 linguri de apa.

Am curatat fructul de mango si l-am fiert intr-un sirop din apa si jumatate cantitate zahar (din ingrediente), vreo 20 minute la foc minim. Pus blenderul in functiune de-am facut pireul. Acelasi lucru l-am facut separat si cu piersicii.Am amestecat cele 2 compozitii si le-am pus la frigider.
A doua zi, dupa ce am scos tortul din forma, am preparat tot jeleul. Fiind destul de dulce pentru gustul meu, n-am mai folosit glucoza. Am adaugat doar gelatina topita si ca sa fie putin acrisor am pus sucul de la o portocala. Am strcurat totul prin sita si gata.

Asamblare:

In forma cu pereti detasabili am intors o farfurioara cu fundulin sus ( ca sa creez un crater ce urma a doua zi sa-l umplu cu jeleul de fructe). Am tras totul fundul in folie transparenta si am prins inelul. Am turnat crema Bavaroia (prima) si am facut pe margine imprejur o fasie cu sacul de ornat ).
Am pus tava la frigider 5 minute apoi am intins crema de vanilie, iar deasupra am pus blatul (unul, celalalt care mi-a ramas il voi folosi saptama asta pentru alt tort)

Am pus totul la frigider pe noapte.
A doua zi am tinut putin forma in apa calda ca sa se desprinda usor, apoi am preparat jeleul de fructe si l-am turnat in craterul rezultat.
Din nou frigider, apoi ornat.
Si asta e rezultatul:




Pofta buna!

Ficatei cu sos de maioneza si mustar

Este o reteta simpla, rapida si foarte, foarte gustoasa.

Ingrediente:

400-500gr ficatei
150 ml lapte
2 cepe taiate pestisori

80 gr faina
piper
sare
1 lingurita boia dulce
un varf de cutit de zahar

Pentru sos:

3 linguri de maioneza
2 linguri smantana
1 catel de usturoi pisat (sau un varf de lingurita condiment de usturoi praf)
jumatate lingurita mustar
sare

Se spala ficateii si se scurg bine de apa
Se taie fasiute iar apoi se pun intr-un vas si se toarna laptele, care trebuie sa acopere ficateii.
Intre timp, se curata cepile, se taie pestisori si se calesc pana devii stravezii.
Cand ceapa este calita o punem deoparte intr-un vas.

Apoi pregatim sosul amestecand maioneza cu smantana, mustarul, usuroiul (folosesc praf), si sarea (eu n-o mai adaug maioneza fiind deja sarata).
Dupa aproximativ o ora scoatem ficateii din lapte si-i lasam la scurs.
Pregatim un amestec din faina, un varf de sare, piper negru macinat, varful de zahar si lingurita de boia dulce.

Punem pe foc mediu spre tare o tigie in care punem o bucatica de unt si o lingura de ulei (ca sa nu arda untul).
Dam ficateii prin amestecul de faina. Indicat e sa-i dam pe rand, in 2 sau trei ture; fiind multi se pot lipi intre ei si este mai greu de-i separat.
Apoi ii aruncam in untul topit si incins bine si amestecam continuu, ca ficateii sa se prajeasca pe toate partile. Se fac in 4-5 minute. Nu trebuie tinuti mai mult pentru ca se intaresc.

Cand sunt gata, se rastoarna ficateii intr-un vas, se toarna peste ei sosul de maioneza iar deasupra se presoara ceapa calita. Se acopera vasul si se lasa asa 10-15 minute, dupa care se pot servi.


Pofta buna!

Cosita cu fructe uscate

Ideea am preluat-o de la o patiserie din vitrina careia imi facea cu ochiul aceasta combinatie
Reteta de aluat e postata de Afrodite, aici
 dar eu am injumatatit ingredientele si-am facut o maia. De cand am incercat acest aluat, n-am lasat aceatsa reteta prea mult timp deoparte.. Afrodite, iti multumesc mult!!


Aluat

25 gr unt topit si racit
150 ml lapte caldut
1 ou mic
2 linguri de zahar + 1 lingurita pentru maia.
un varf sare
21 gr budunca (o folosesc pe cea de vanilie de la Dr. Oetker)
250 fr faina
4 gr drojdie uscata


Umplutura

200 gr stafide
200 gr caise uscate taiate bucatele
4 linguri de gem (eu am folosit dulceata de zmeura)


Glazura

am amestecat:
2 linguri de zahar pudra
sucul de la o jumatate de lamaie
1 lingura de unt topit

-------------------------------

Pentru aluat, se prepara o maia din drojdie, 1 lingurita de zahar si una de faina - peste care se toarna laptele caldut. Se lasa la umflat cam 10-15 minute. Asa arata maiaua dupa 15 minute:


Restul ingredientelor (fara untul topit) se pun intr-un vas, se toarna maiaua si se framanata un aluat. In momentul in care incepem framantatul, adaugam untul topit (dar nu fierbinte). Framantam pana va rezulta un aluat moale si elastic. Apoi il punem la dospit cam o ora, sau varianta rapida: in cuptorul incalzit la 50 grade, pentru 30-40 minute.


Asa arata dupa ce-a crescut:


Aluatul se imparte in 2 bucati egale si se intind 2 foi in forma de dreptunghi. Fiecare "foaie" am uns-o cu cate 2 linguri de gem de zmeura si apoi am presurat fructele uscate pe care le-am spalat si uscat pe-un servet de bucatarie.


Apoi am format 2 suluri, ruland aluatul cu ajutorul hartiei de copt. Cele 2 suluri rezultate le-am crestat pe mijlloc, pana in centrul ruloului, cu un cutit bine ascutit (se poate folosi si un cutter).
Le-am impletit si-am mutat cosita rezulatata, cu tot cu hartia de copt pe tava, astfel am evitat sa-i stric forma:



Cosita am lasat-o sa creasca 1 ora in cuptorul care-l incalzisem 10 minute la 50 grade, ca sa feresc aluatul de curentii de aer.
Asa arata dupa 1 ora:


Am copt-o timp de 25 minute la 180 grade Celsius.
Si gata!
N-am mai asteptat sa se raceasca bine tot si-am am intins glazura


Pofta buna!

Biscuiti cu cereale

O reteta deloc complicata si sanatoasa, sper sa va placa :)

Ingrediente

110 gr unt la temperatura camerei
140 gr zahar
100 gr miere (sau zahar brun)
un varf lingurita bicarbonat
0,5 lingurite praf de copt
1 ou
cateva picaturi esenta vanilie
1 lingura lapte
150 gr faina integrala
130 gr cereale (eu folosesc musli)
100 gr stafide
100 gr arahide macinate
100 gr prune uscate taiate marunt

Untul se amesteca cu zaharul si se spumeaza, se adauga mierea praful de copt si bicarbonatul si se mixeaza.
Apoi adaugam oul, laptele, vanilia si din nou, mixam bine.


Adaugam faina integrala cate putin.


La sfarsit adaugam stafidele, alunele, cerealele, prunele uscate si amestecam totul cu o lingura de lemn.


Modelam bilute cu diametrul de 2,5 cm si le asezam in tava la 4-5 cm distanta.


Se coc la 180 grade C - 10-15 minute.
Cand sunt gata se lasa in tava 2 minute, dupa care se pun pe grilaj sa se raceasca complet.


Si seciunea.. crocanta, aromata si...cu de toate :)


Pofta buna!

Cosulete de toamna

Aceasta reteta o am din caietul mamei; imi place sa fac tot felul de combinatii cu acest aluat mai ales in sezonul de toamna cand sunt atatea fructe..

Aluat


2 cani faina (cana = 240 ml)
0,5 cana zahar (sau putem folosi pudra pentru un aluat mai neted - dar masuram mai putin de jumatate cana)
1 ou
100 gr unt la temperatura camerei
jumatate lingurita praf de copt stins cu 1 lingura suc de lamaie
un varf de sare


Umplutura 1

Decojim si dam prin razatoare 4 mere mari si le calitm fe foc rapid cu 2 linguri zahar si sucul de la jumatate lamaie - pana scade lichidul.


Umplutura 2

2 linguri gem de caise
300 gr prune taiate felii

Mod preparare

Aluat - toate ingrentele le-am pus la robot si le-am mixat pana a rezultat un aluat:


Am impartit aluatul rupand cam a cincea parte din bucata mare


Bucatica cea mai mica de aluat am infoliat-o si am pus-o la congelator sa se raceasca rapid. Restul aluatului l-am intins de 4-5 mm grosime si l-am asezat in cosuletele.


Cosuletele le-am umplut cu umplutura de mar si-am ras deasupra cate putin din bucata de aluat scoasa de la congelator. E neaparat nevoie ca aluatul sa fie cat de cat tare - altfel nu vom putea da aluatul prin razatoare..


Le-am copt la 180 grade Celsius, cuptor preincalzit, cam 15 minute. Ca idee - sunt gata cand fulgii de aluat incep sa se rumeneasca.
Apoi se presoara cu zahar pudra si... pe masa cu ele! :)


SUGESTIE:

Daca va ramane din aluat nu-l aruncati. Inveliti-l intr-o folie si la frigider cu el. Peste cateva zile puteti sa-l scoateti, sa-l lasati putin la temperatura camerei si sa incropiti ceva repejor din el.



Varianta cu umplutura nr.2 arata cam asa:

Aluatul l-am intins pe fundul de tava pentru tarte - ca are o scobitura..
Am intins un strat subtire de gem si-apoi am asezat prunele taiate felii.


Deasupra din nou, am dat prin razatoare fulgi de aluat



Se coace la fel - in cuptor preincalzit la 180 grade Celsius, pana fulgii de deasupra prunelor incep sa se rumeneasca.
Si-aici un pic mai de-aproape :)


Pofta buna!

Fursecuri "Mamoul"

Acesta reteta orientala o am de la Rym, de pe forumul Culinar.
Fursecurile nu au forma lor traditionala intrucat le-am adaptat putin dupa gustul nostru...Ceea ce mi-a starnit curiozitatea este aluatul folosit pentru aceste fursecuri, care are in compozitie gris. La gust sunt nisipoase, cu o structura mai aparte; noua ne-au placut. Rym, iti multumesc pentru reteta!

Aluat

330 gr gris
200 gr unt
165 gr faina
0,5 lingurita praf de copt
esenta vanilie
80 ml apa

Umplutura

220 gr curmale
80 gr prune uscate pe care le-am imbatat cam 1 saptamana in Martini cu putina miere
Am scos samburii din curmale si le-am dat prin masina de tocat impreuna cu prunele ametzite...

Aici am pozat curmalele din care am folosit pentru umplutura..


Pentru decor

Am folosit un albus de ou cu care am uns ruladele
2 linguri de nuca macinata amestecate cu 1 lingurita zahar brun

Preparare

Pentru aluat se framanta grisul cu untul si se lasa acoperit pana a doua zi.


Eu am facut asta seara si a doua zi cand m-am intors de la serviciu am continuat.


A doua zi compozitia cu gris se amesteca cu faina, vanilia, faina si praful de copt si se framanta un aluat.


Am adaugat toate ingredientele si i-am dat de lucru robotului pana a rezultat acest aluat..


Am intins o aluatul cam de 3-4 mm si i-am indreptat capetele ca sa-l pot lucra frumos..


Aluatul l-am impartit in 2 parti egale (pe lungime)


Si-am intins umplutura de curmale peste care am presurat ceva nuca maruntita pe prima parte de aluat...


Am rulat strans, am aplatizat rulada putin cu sucitorul, am uns-o desupra cu albus de ou pe care l-am batut putin cu furculita.. si am inceput sa tai feliute...


La fel am procedat cu restul alatului..
Apoi am dat fiecare felie prin nuca uscata in cuptor, macinata pe care am amestecat-o cu putin zahar brun


Le-am copt in cuptor preincalzit la 180 grade cam 10 minute. Esentialul e sa nu se rumeneasca tare aluatul..
Dupa ce le-am scos din cuptor le-am presurat cu putin zahar pudra...


Pofta buna!