Sunday, December 5, 2010

Piernik

Piernik-ul este o prajitura traditional poloneza, nelipsita de pe lista dulciurilor de Craciun. In traducere libera "piernik" ar insemna turta dulce. Cand se coace, toata casa se umple de mirosul Craciunului :) scortisoara, cuisoare, nucusoare, anason.. o simfonie a aromelor.. Prima data, vazand cantitatea de condimente din reteta, am avut retinere sa pun tot pachetelul, insa rezultatul final a fost peste asteptarile mele; turta a disparut in mai putin de-o zi si-am fost rugata pentru un "bis" :)


Ingrediente

100 gr unt
170 gr zahar
2 oua (separate albusurile de galbenusuri)
100 gr miere
1 lingura apa rece
125 ml smantana (sau iaurt)
250 gr faina
0,5 lingurita bicarbonat
0,5 lingurita praf de copt
1 lingura cacao
1 pachetel (30-40 gr) condimente pentru turta dulce sau vin fiert (folosesc Dr.Oetker)
150 gr prune uscate

---------------

Untul si zaharul se spumeaza, se adauga 2 galbenusuri si merea mixand continuu. Apoi adaugam o lingura de apa rece si smantana (sau iaurtul).


Se amesteca ingredientele uscate: faina, cacao, condimentele pentru turta dulce, bicarbonatul si praful de copt. Apoi se adauga in compozitia lichida. Mixam pana va rezulta o compozitie omogena cu o consistenta apropiata cremei nutella. Adaugam prunele uscate si taiate marunt. La sfarsit, batem albusurile spuma si le incorporam cu grija in aluat.


Ungem o forma de chec cu unt si-o pudram cu faina.
Coacem piernik-ul 60-65 minute la 160-170 grade. Nu facem proba scobitorii, turta coapta crapa putin pe mijloc si are o consistenta mai umeda, plina de savoare.


Asa arata dupa 50 minute:


Cand e gata, scoatem prajitura din forma si-o lasam sa se raceasca. Turnam deasupra glazura de ciocolata (reteta Adrianei, am postat-o sub titlul "Glazura de ciocolata" aici ) si-o decoram dupa preferinta. Am topit trei bucatele de ciocolata alba, cu care am desenat turta, iar apoi am caramelizat putin zahar si am l-am amestecat cu fulgi de migdale. Am turnat compozitia fierbinte pe hartie de copt si-am intins-o, pe cat s-a putut, cu o lingura de lemn. Dupa ce caramelul s-a intarit, l-am spart si-am decorat prajitura.



Pofta buna!


17 comments:

Lilly said...

Arata minunat si-mi inchipui gustul.

Marina said...

Iti multumesc! Da, e una din prajiturile noastre peferate in periada Sarbatorilor :)

Andreea said...

Marina draga, nici nu stii cat ma bucur ca te-am gasit! Am gasit pe o pagina de net, din intamplare tortul tau vitraliu si m-a cucerit definitiv! L-am facut de vreo 2 ori de atunci si i-am lasat pe ai mei cu gura cascata! Cu permisiunea ta am sa-l mai fac o data si am sa-l postez la mine pe blog. Bine ai venit in blogosfera si am sa te tin aproape! Treci si pe la mine daca iti face placere.

Marina said...

Draga Andreea, ce ma bucur ca va place Vitraliul! Da, cand mai faci tortuletul posteaza reteta pe blogul tau. Felicitari pentru blog, l-am rasfoit, sunt multe lucruri interesante, am si pus linkul tau in blog-list-ul meu. Iti diresc multa inspiratie in continuare!
Cu drag,
M

Lia said...

Marina,

Esti artista !
Cand o sa caut un desert,de lasat musafirii cu gura cascata,la tine vin.
Te pup.

Marina said...

Lia, te pup!!

Lissa's Cakes said...

Arata minunat..parca simt mirosul sarbatorilor.

MIMI said...

Doamne,cum arata!Era si timpul pentru blogul culinar,eu il asteptam de muullllllllllttttttttttt!

Marina said...

@ Lissa, iti multumesc!

@ Mimi, bine ai venit!!! Ma bucur sa te revad! Iti multumesc pentru apreciere!

pupici la toti!
M

Unknown said...

Trebuie sa fie foarte bun, il notez si daca am timp il incerc si eu :)

Marina said...

Isabela, te asigur ca n-o sa regreti ;)

Maya said...

Îti doresc un An Nou fericit alaturi de cei dragi! :-*

Diana's yummy said...

Oaauu cum arata!!...cred ca ii delicios.
Faci niste poze extraordinare, te-am si pus sub "urmarire" sa ma inspir de la tine:)

Marina said...

Diana, iti multumesc! Bine ai venit :)
Ca si gust, piernik-ul e plin de aroma, e delicios (dupa gustul meu ;))

Diana Crisan said...

Saluuuut!
Nu cred.. de cateva luni am vreo 10 bloguri de gatit pe care le urmaresc si nu am stiut ca si tu ai.. Acum, al tau e pe primul loc (l-am descoperit de pe Amiramo si de 2 ore la job mi se scurg ochii pe monitor)!
Te pup, si te felicit din suflet! Nu imi vine sa cred cat de picture-perfect ies toate lucrurile din mana ta! True talent!
Diana

Marina said...

Dianaaaaa!
Saluuut! Ce ma bucur, m-ai gasit si-aici ;D
Iti multumesc!!! Sper sa incerci si din retetele mele ;)
te pup!
M

Fancy Cake said...

Super prajitura.Nu voi astepta sarbatorile ca sa imcerc.
Daca iti face placere te invit sa iei parte la provocarea :Dulce Romanie". gasesti mai multe detalii aici: http://www.myfancycake.com/2011/10/provocarea-lunii-octombrie-dulce.html